Van Hoek APK

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, of bedrijfsauto die – beladen – niet zwaarder mag zijn dan 3.500 kg, jaarlijks laten keuren. Tenminste, als de auto vier jaar of ouder is. Aanhangwagens moeten jaarlijks worden gekeurd vanaf het moment dat ze één jaar oud zijn. De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw auto blijft dus belangrijk. U kunt uw auto alleen laten keuren bij autobedrijven en keuringsstations in Nederland die door de RDW zijn erkend. Wij zijn een door de RDW erkend keuringsstation.

Wanneer moet uw auto gekeurd worden?

Op APK-vervaldatum online raadplegen kunt u bekijken voor welke datum uw auto APK-gekeurd moet zijn (dat kan alleen als de auto al eerder een APK-keuring heeft ondergaan). U kunt de auto al vanaf twee maanden vóór de keuringsdatum laten keuren. Als de auto niet, of niet tijdig is gekeurd, kunt u een bekeuring krijgen. U ontvangt van ons ruim voor de vervaldatum een mailing ter herinnering.

Wat wordt gecontroleerd?

Roetmeting
Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw auto in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.   

Viergasmeting
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

De Nationale Auto Pas        
Sinds 1 maart 1999 is registratie van de kilometerstand van uw auto een wettelijk verplicht onderdeel van de APK. Deze kilometerstand wordt geregistreerd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas. De kilometerstand wordt niet alleen bij keuringen, maar ook bij onderhoud, reparaties of taxaties geregistreerd.

De kilometerstanden worden in de Nationale Auto Pas geregistreerd om fraude met kilometerstanden te voorkomen en daarmee bij te dragen aan een grotere zekerheid over gebruikte auto’s.

Voor meer informatie: www.autopas.nl
Voor meer informatie over apk in het algemeen:www.rdw.nl

Wat kost een APK?
Wanneer U de APK tegelijk met een (grote) onderhoudsbeurt laat uitvoeren berekenen wij alleen de administratie- en afmeldkosten van € 8.75 De APK is dan gratis. In het geval er een roetmeting of een viergastest moet worden uitgevoerd, worden deze wel aan U berekend. Wij hanteren de volgende prijzen:
* APK: € 27.50
* Afmeldkosten: € 8.75
* Viergastest: € 15.75
* Roetmeting: € 37.50